Megjelent a jelenleg talán legátfogóbb tudományértékelési rendszer, a spanyol Scimago-csoport idei rangsora a világ egyetemeinek és kutatással foglalkozó szervezeteinek, intézeteinek teljesítményéről. A 2744 intézményt számláló listán hazaiak is szerepelnek, a legjobb helyezést, a 274. helyet a Magyar Tudományos Akadémia kapta.

 A lista emellett azt is figyelembe veszi, hogy egy intézmény hányadik a világban, a régióban és az illető országban. A rangsorban 16 magyar intézmény szerepel, közülük 274. helyével első, az MTA. Az Akadémiát a 633. helyen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem követi, majd a 702. Semmelweis Egyetem és a 786. ELTE következik, amelytől csak egy helyezéssel maradt le a Szegedi Egyetem, majd 860. a Debreceni és 1212. a Pécsi Egyetem. Az első kétezerbe rajtuk kívül még a Szent István Egyetem is befért az 1933. helyével.

Az MTA hét kutatóintézete sorjázik ezután körülbelül a 2500. helyezésig, nevezetesen a Kémiai Kutató Központ, a Wigner Fizikai Kutatóközpont Szilárdtestfizikai és Optikai Kutatóintézete, az Energiatudományi Kutatóközpont Atomenergia Kutató Intézete, a Wigner központ Részecske- és Magfizikai Intézete, a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet, a Szegedi Biológiai Központ és a Természettudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézete.

 Megjelent: Palugyai István| NOL| 2013. október 20.

A teljes cikk itt olvasható: http://nol.hu/specialis/rss_valogatas/20131019-vilagranglista_a_kutatasrol?ref=sso