Pályázat címe: Komplex műszaki rendszer kifejlesztése könnyűszerkezetes házak hőgazdálkodására (THERMOKOMP)

Projektazonosító:

2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00287

Pályázati felhívás:

 Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása

A projekt időtartama:

2021.09.01 – 2025.08.31.

A támogatást elnyerő szervezet: konzorcium

Résztvevők:

  • BERGER Házak Zrt.
  • NEBRASKA-HÁZ Építési Kft.
  • THERMOFOAM Csomagolástechnikai Kft.
  • Természettudományi Kutatóközpont

A projekt támogatási intenzitása:  100%

A projekt támogatása: 191 557 805,- Ft

Tartalmi összefoglaló:

Egyre növekvő piaci igény van a közel nulla energiaigényű épületek kifejlesztésére, melyek használati értéküket és piaci versenyképességüket tekintve nagy előrelépést jelentenek a hagyományos könnyűszerkezetes épületekhez képest. Ezek belső terében alapvető követelmény a külső időjárási körülményektől független, komfortos élet- és munkakörülmények biztosítása. A projektben a megújuló természeti erőforrások évszakoktól és napszakoktól, az átmeneti időjárási körülményektől jórészt független hasznosítását tűzzük ki célul. A nem megfelelő napszakban rendelkezésre álló erőforrásokat a kifejlesztett magas színvonalú épületgépészeti rendszer részét képező fázisváltó hőtároló anyagokban tároljuk. A könnyűszerkezetes épületek fűtésére vagy klimatizálására kifejlesztendő komplex innovatív épületgépészeti rendszer révén tetemes megtakarítás érhető el mind a felhasznált építőanyagok és hőszigetelő rendszerek beruházási költségeit, mind pedig az épületek energiafelhasználási költségeit tekintve is.

A kitűzött célok megvalósítására egy négytagú konzorcium jött létre. A konzorcium vezetője, a BERGER Házak Zrt., új generációs, környezetbarát lakóházakat gyárt és épít magán és közületi megrendelői számára nagypaneles készházgyártási technológiát alkalmazva. A Nebraska-Ház Kft. favázas könnyűszerkezetes épületei az üzemi előregyártással biztosítják az épületek rövid, akár néhány napos helyszíni szerelési idejét. A Thermofoam Kft. a projektben a fázisváltó hőtároló mikrokapszulák gyártója és az épületpanelek fejlesztője együttműködésben a negyedik konzorciumi taggal, az ELKH Természettudományi Kutatóközponttal, mely a Pannon Egyetemmel közösen működteti a Funkcionális Nanorészecskék Kutatócsoportot.

A projekt megvalósítási időtartama alatt olyan készültségi fokot tervezünk elérni, hogy a kidolgozott komplex épületgépészeti rendszer a konzorciumvezető BERGER Házak Zrt. és a konzorciumi tag Nebraska-Ház Kft. által gyártott épületekbe beépítve közvetlenül értékesítésre kerülhessen.

Projektvezető:

Dr. Feczkó Tivadar

EREDMÉNYEK

Előkészítés alatt

Eszközbeszerzés

TTK Digitális hőkamera

TTK Analitikai mérleg

Főbb tudományos eredmények

Előkészítés alatt

Publikációk: Előkészítés alatt

Sajtóközlemény a projekt indításáról:

Komplex műszaki rendszer kifejlesztése könnyűszerkezetes házak hőgazdálkodására

THERMOKOMP

A BERGER Házak Zrt. konzorciumvezetésével a NEBRASKA-HÁZ Építési Kft., a Természettudományi Kutatóközpont és a THERMOFOAM Csomagolástechnikai Kft. konzorciumi tagokkal támogatási kérelmet nyújtott be „Komplex műszaki rendszer kifejlesztése könnyűszerkezetes házak hőgazdálkodására (THERMOKOMP)” címmel 2020-1.1.2-PIACI KFI pályázati program keretében. A 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00287 azonosító számon regisztrált kérelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásra érdemesnek minősítette. A projekt több telephelyen, többek között Újfehértón, Káván, Felsőpakonyon és Veszprémben valósul meg 2021.09.01-2025.08.31. közötti időszakban. A projekt összköltsége 845,7 millió forint, melyből 551,2 millió forint vissza nem térítendő támogatás.

A projektet az egyre növekvő piaci igény a közel nulla energiaigényű épületek kifejlesztésére hívta életre, melyek használati értéküket és piaci versenyképességüket tekintve nagy előrelépést jelentenek a már hagyományosnak tekinthető szerelt-, vagy szárazépítési technológiával készült épületekhez képest. A belső terekben alapvető követelmény a külső időjárási körülményektől független, komfortos élet- és munkakörülmények biztosítása. A projekt a megújuló természeti erőforrások évszakoktól és napszakoktól, az átmeneti időjárási körülményektől jórészt független hasznosítását tűzi ki célul. A nem mindig a legalkalmasabb napszakban rendelkezésre álló erőforrásokat terveink szerint a kifejlesztett magas színvonalú épületgépészeti rendszer részét képező fázisváltó hőtároló anyagok tárolják. A szárazépítési technológiával készült épületek fűtésére vagy klimatizálására kifejlesztendő komplex innovatív épületgépészeti rendszer révén jelentős megtakarítás érhető el mind a felhasznált építőanyagok és hőszigetelő rendszerek beruházási költségeit, mind pedig az épületek energiafelhasználási költségeit tekintve. A rendszer háromféle „okos” épületpanelből épül fel: az épület belső terében elhelyezett látens hőtároló panelekből vagy egyéb hőtároló rendszerekből, az épület hőszigetelő burkolatán kívül elhelyezett radiációs hűtőpanelből, és a napsugárzás hőjét begyűjtő napkollektor panelből, valamint ezek közötti, intelligens módon vezérelt, termikus csatolást biztosító, egyszerű gépészeti rendszerből. A kitűzött célok megvalósítására egy négytagú konzorcium jött létre. A konzorcium vezetője a BERGER Házak Zrt., új generációs, környezetbarát lakóházakat gyárt és épít magán és közületi megrendelői számára nagypaneles készházgyártási technológiát alkalmazva. A Nebraska-Ház Kft. favázas könnyűszerkezetes épületei az üzemi előregyártással biztosítják az épületek rövid, akár néhány napos helyszíni szerelési idejét. A Thermofoam Kft. a projektben a fázisváltó hőtároló mikrokapszulák gyártója és az épületpanelek fejlesztője együttműködésben a negyedik konzorciumi taggal, a Természettudományi Kutatóközponttal. A három ipari konzorciumi tag fejlett technológiáik, magas szakértelmük révén és eredményeik alapján megfelelő piaci tapasztalattal és innovációs potenciállal rendelkeznek a tervezett projekt megvalósítására és az annak révén kifejlesztett technológia gyakorlati alkalmazására ezzel kiemelkedően magas műszaki tartalom és minőség elérésére az építőiparban.

További megjelenések: előkészítés alatt