Projektazonosító:

2019-2.1.7-ERA-NET-2021-00024

Pályázati felhívás:

ERA-NET COFUND és EJP COFUND programok közös nemzetközi pályázati felhívásaiban sikeresen szereplő magyar szervezetek támogatására (2019-2.1.7-ERA-NET)

 A projekt időtartama:

2023.01.01-2025.12.31.

A támogatást elnyerő szervezet: konzorcium

Résztvevők:

  • Institute of Basic Medical Sciences, Faculty of Medicine, University of Oslo
  • Department of Clinical Psychology, Friedrich Schiller University, Jena
  • Institute for Functional Genomics, CNRS, University of Montpellier
  • Természettudományi Kutatóközpont (Research Centre for Natural Sciences  )

A projekt támogatási intenzitása:  100%

A projekt támogatása: 64 889 848,- Ft

Tartalmi összefoglaló:

A megfelelő taktilis ingerek meghatározó szereppel bírnak az emlősök korai fejlődésében és a társas interakciókban. A rágcsálókban és az emberben is a C-LTMR idegrostok aktivitását mutatták ki az utód számára kellemes érintéssel kapcsolatban, ami jelentősen hozzájárul az újszülöttek állapotszabályozásához. Az még nem ismert, hogy az emberi fejlődés mely szakaszában válnak éretté ezek az idegrostok. Ezért például nem tudjuk, hogy a koraszülött csecsemők hogyan képesek érzékelni a gyengéd érintést és hasonló módon jelent-e támogató ingert számukra, mint az időre született csecsemőknek.

A koraszülöttség rizikótényezőnek számít a későbbi fejlődés szempontjából mind a fizikai, mind a kognitív és pszichológiai fejlődést tekintve. A szülővel való korai bőrkontaktus, a kenguru módszer, ugyanakkor enyhíteni képes egyes komplikációkat, míg hiánya a szomatoszenzoros fejlődés, a stresszreguláció defictijéhez járul hozzá.

A nemzetközi konzorcium keretein belül megvalósuló kutatásban mind koraszülött csecsemőkben, mind állati modellben vizsgáljuk a kellemes taktilis ingerek feldolgozását és annak egyedfejlődését. Megvizsgáljuk, hogy a koraszülött csecsemőknél a születéskori gesztációs korral, vagy a posztnatális korral mutat-e összefüggést a gyengéd érintés érzékelése és feldolgozása, illetve kimutatható-e a taktilis ingerek feldolgozásának eltérése, rendellenessége a 40. gesztációs hét környékén az időre született csecsemőkhöz képest. Különösen érdekes kérdés, hogy milyen életkortól járul hozzá a gyengéd érintés az izgalmi állapot szabályozásához, illetve valósul meg a kellemes taktilis inger érett agyi feldolgozása. Ezeket a kérdéseket meghatározott taktilis ingerekre mutatott viselkedés megfigyelésével, az agy elektromos aktivitásának rögzítésével, valamint autonóm paraméterek, például a pulzusszám és az oxigénszaturáció megfigyelésével vizsgáljuk. Megvizsgáljuk, hogy a taktilis ingerek feldolgozásának fejlődése milyen összefüggést mutat a szülővel bőr-bőr kontaktusban töltött idő mennyiségével.

Projektvezető: Dr. Lakatos Krisztina

Főbb tudományos eredmények Előkészítés alatt

Publikációk: Előkészítés alatt