Projektazonosító:

2022-1.2.2-TÉT-IPARI-UZ-2022-00003

Pályázati felhívás:

 A magyar-üzbég alkalmazott kutatás-fejlesztési együttműködési programban való magyar részvétel támogatása

A projekt időtartama:

2022.10.01 – 2025.09.30.

A támogatást elnyerő szervezet: konzorcium

Résztvevők:

  • Természettudományi Kutatóközpont
  • Eötvös Loránd Tudományegyetem

A projekt támogatási intenzitása:  100%

A projekt támogatása: 39 675 020,- Ft

Tartalmi összefoglaló:

A projekt célja új és hatékony enzimek azonosítása szennyező szénhidrogének lebontására. Eddig ismeretlen baktériumok eddig nem leírt enzimjeit keressük Üzbegisztán kőolajjal és gázzal szennyezett területeinek mikrobiómjában. A projektben rejtett Markov-modelleket használunk a még ismeretlen, de előírt funkciójú gének megtalálására. A talált új gének által leírt enzimeket elemezzük, kifejeztetjük, laboratóriumi mennyiségben előállítjuk és hatékonyságát elemezzük. Ezzel a munkával párhuzamosan a klasszikus mikrobiológia kiválasztási módszereivel (növekvő vegyszermaradvány-koncentráció jelenlétében való táptalajon való tenyésztéses kiválasztás) új, ígéretes baktériumtörzseket keres és azonosít az Üzbég Tudományos Akadémia Mikrobiológiai Intézete, üzbég partnerünk.

Az Aral-tó az intenzív gyapottermesztés vízigénye miatt az elmúlt évtizedekben elvesztette vízutánpótlásának nagy részét, és vízfelszíne jelentősen csökkent. A maradék víztömegben sokféle szennyezőanyagot halmozódott fel, többek közt növényvédőszer- és műtrágya maradványokat, nehézfémeket és jelentős mennyiségű só. Ezek a változások az elmúlt 60 év alatt mentek végbe, és jól megfeleltethetők a mikrobiológiában széles körben használt szelekciós eljárásnak, amikor is néhány hét alatt egyre nagyobb koncentrációban adják a baktériumtenyésztésben alkalmazott táptalajhoz egy lebontani kívánt anyag molekuláit, azért, hogy azok a baktériumok szaporodjanak el, amelyek képesek a hozzáadott anyagot lebontani. A természetkárosító hatásra létrejött szelekciós folyamatot potenciálisan fel lehet használni mind az Aral tó, mind pedig más, hasonlóan szennyezett terület remediációjára, ezt célozzuk meg a jelen projektben.

A tó mikrobiomja emiatt kivételes és egyedi, így nagy jelentősége van az itt megtalálható mikroorganizmusok és enzimjeik tanulmányozásának és biotechnológiai felhasználásnak, többek közt a tó és környezete remediációjára. A felhasználásban szerepet játszhat olyan új enzimek és baktériumok azonosítása, amelyek segíthetnek a szennyezett talajok és vizek megtisztításában. Jelen projekt az ilyen új mikrorganizmusok és enzimek mesterséges intelligencia alapú azonosításával, kísérleti igazolásával és az eredmények szabadalmaztatásával foglalkozik.

Projektvezető: Dr. Vértessy G. Beáta

Főbb tudományos eredmények Előkészítés alatt

Publikációk: Előkészítés alatt

További megjelenések: előkészítés alatt